top of page
Ontknoping-02.png

Een Hollywoodfilm
maar dan voor je oren

Batavia is een ongehoord grootse audiofilm met een internationale topcast, meeslepende muziek, nagelbijtende cliffhangers en bovenal een onwaarschijnlijk en toch waargebeurd verhaal.

 

Batavia neemt je als luisteraar in 12 spannende afleveringen mee op een lange, gruwelijke reis. De podcast schudt je onderdeks door elkaar tijdens een verschrikkelijke Noordzeestorm, doet je mee angstig schuilen voor een moordpartij en werpt je ongewapend middenin een veldslag op leven en dood.

Een historische true crime podcast

Deze drama podcast vertelt het waargebeurde en verbazingwekkend goed gedocumenteerde verhaal van de gruwelijkste zeereis uit de geschiedenis. We horen hoe gefnuikte ambities tot een mislukte muiterij op volle zee leiden. Hoe winstbejag en onkunde alles letterlijk op de klippen doen lopen. We volgen de overlevenden die vechten tegen honger en ontberingen op een klein en onherbergzaam atol. En we vertellen bovenal over de opkomst en de val van Hieronymus Cornelisz, de man voor de kust van Australië besluit de schipbreukelingen één voor één over de kling te jagen.

29 oktober 1628. Net geen vierhonderd jaar geleden, vertrok spiegelretourschip Batavia onder luid gejuich vanuit Amsterdam op een 9 maanden lange reis naar de stad in het Oosten met dezelfde naam. Van de 341 opvarenden kwamen er slechts 68 in Batavia aan.

Het gloednieuwe vlaggenschip van de VOC zou haar bestemming zelf nooit bereiken.

Een onwaarschijnlijke productie

Voor deze uitzonderlijke productie haalden we alles uit de kast:

       Zo zochten we de ideale manier om iemand te horen verdrinken. Die bracht ons van opblaasbadjes, langs zwemvijvers en peperdure waterbassins tot simpele curverbakken.

        De geluiden van het schip gingen we speciaal gingen opnemen op en in de grote replica van de Batavia in Lelystad. De golven en wind zijn dan weer gecapteerd op een strand in Brazilië.

       Een heuse filmscore werd op maat van de podcast geschreven en gecomponeerd

       En dan hebben we het nog niet eens gehad over onze zoektocht naar de ideale scheldwoorden voor de kapitein, de spectaculaire historische achtergrond van de gruwelijke reis of alle ontberingen die onze arme acteurs in de studio moesten ondergaan.

Bevlogen makers

Heb je interesse in het verhaal achter de productie van Batavia? Neem dan zeker contact met ons op. Regisseur Leen Renders en scenarist Koen Van Deun komen met veel plezier honderduit vertellen over het maakproces. Maar ook de cast is beschikbaar om hun ervaring te delen.

 

We kunnen trouwens mooi met audiofiles laten horen hoe we kale studiodialogen stap voor stap veranderden in meeslepende scenes waar je zelf middenin lijkt te zitten.

Lovende reviews

Ons schip werd te water gelaten onder luid applaus. De Standaard zegende de vaart met 4 sterren “De gruwelijkste scheepsreis uit de geschiedenis is een heerlijke podcast geworden”. Knack Focus riep Batavia uit tot “Podcast van het jaar” en recent werden we als allereerste en enigste fictie-podcast genomineerd voor de Kastaar mediaprijzen.

Verschillende nominaties

We stuurden Batavia de Noordzee over richting UK. Daar werd de podcast genomineerd voor een long form award op het Radio Drama Festival in Canterbury. Deze award wonnen we niet, maar voor de Audience award kan nog gestemd worden.

 

"This was an exciting nautical drama - and provided a vivid glimpse into how it must have been on board a sailing ship in the 1600s".

- Nigel Deacon, podcastmaker

Batavia won goud in de categorie Entertainment en zilver in True Crime.

Silver BPA24 Button.png
Gold BPA24 Button.png

Volg op Instagram

PC_BA_webpagina.png
Still Bart Hollanders_edited.jpg

Extra info

DPG België en DPG Nederland sloegen de handen in elkaar en creëerden (met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds) de meest ambitieuze fictie podcast van de lage landen.

 

Net als de bemanning van het schip, bestaat ook de cast uit verschillende nationaliteiten. We tellen Nederlanders (met en zonder Indonesische voorouders), Belgen, Duitsers en één eenzame Schot.

 

Het wrak van de Batavia werd in 1963 weer ontdekt voor de kust van West-Australië. Opgravingen op de eilanden ter plekke bevestigen de gruwelijke feiten uit de 17e eeuwse ooggetuigenverslagen.

 

Deze drama-podcast blijft grotendeels trouw aan de feiten, namen en gebeurtenissen, maar moet hier en daar wat keuzes maken die de

vertelvorm ten goede komen. Raar maar waar zijn sommige elementen die fictie lijken (bv de sloepenrace) absoluut waarheidsgetrouw en moesten een boel historisch correcte en behoorlijk spectaculaire scenes sneuvelen door gebrek aan tijd. Zoals een mislukt muiterij-incident met pek op volle zee. Jammer.

Contact

Ann Desmet I Publishing Director

ann@geluidshuis.be

0477 48 26 17

Pieter-Jan Vinckx I Business Director

pieter-jan@geluidshuis.be

0485 54 89 98

Still Jan Decleir.png

Crew

Concept, scenario en research

Acteursregie en opnameleiding

Creatieve leiding en originele muziek

Stemopnames en montage

Audioconcept, -buitenopnames

en klankafwerking

Productie

Assistent regie en -productie

Grafische vormgeving

Zakelijke leiding

Koen Van Deun

Leen Renders

Koen Brandt

Bram Coumans

 

Frank Duchêne

Ann Desmet

Laure Budts

Lotte Neirynck

Pieter-Jan Vinckx

Cast

Schip (Verteller)

Kapitein Jacobs

François Pelsaert

Wiebe Hayes

William

Hieronymus Cornelisz

Lucretia Jans

Predikant Bastiaens

Volkaard

Zwaantje

De Moor

Anna Bastiaens

Bijrollen

Jan Decleir

Raymond Thiry

Robby Cleiren

Jonas Vermeulen

Gordon Wilson

Teun Luijkx

Suzanne Grotenhuis

Stefan Sattler

Bart Hollanders

Joke Emmers

Martin Schwab

Annika Serong

Bram Graafland, Chiel

Van Berkel, Steven

Beersmans en Bram

Verrecas

bottom of page